Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem dokumentarnog ostvarenja „Film davne budućnosti“ završeno je 15. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE. Festival je održan od 15. do 20. septembra na više lokacija u Leskovcu i na onlajn platformi, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

U ime Radivoja Raše Andrića, dobitnika Gran-prija „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju filma „Leto kad sam naučila da letim“, nagradu je primio producent filma Milan Stojanović.

“Da je Raša tu, verovatno bi pozdravio celu ekipu poimence. Takav je tip. Ali pošto nemamo vremena a ja nisam Raša Andrić, samo ću da se zahvalim ukupno celoj ekipi, posebno njegovim asistentima i glumcima, koji su zajedno s njim doneli ovako lep film”.
Nagradu za najbolju režiju uručila je Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca.
Drugu nagradu za najbolju režiju, dodeljenu Davidu Kapcu i Andriji Mardešiću za ostvarenje “Stric”, član žirija Dalibor Matanić je uručio manjinskom koproducentu iz Srbije, Milanu Stojanoviću.
Dvojica reditelja iz Hrvatske prisutnima su se obratili video porukom. “Ova nagrada nam jako puno znači, jer bez obzira na to što je druga nagrada za režiju, nama je zapravo prva. Prva i za ovaj film i prva općenito. Zbog toga nam je neizmerno drago da smo je dobili upravo na ovom festivalu, gde nosi ime Žike Pavlovića, jednog od najvažnijih redatelja s ovih prostora”, istakao je Andrija Mardešić.
Treća nagrada “Živojin Žika Pavlović” za režiju pripadala je rediteljki Sonji Tarokić za film „Zbornica“, a u njeno ime nagradu je primio dugogodišnji direktor HAVCA i današnji direktor Kulturnog centra u Zagrebu – Hrvoje Hribar.
Sonja Tarokić je u video obraćanju rekla: „Želim se zahvaliti festivalu što ste uopće pozvali naš film, i u ime cijele ekipe reći da nam je stvarno jako drago da film i dalje putuje, i posebno veliko hvala žiriju na ovoj jako ljepoj nagradi“.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja.