Studentski filmovi

Crna Gora

 

Film: KORACI

Režija: Nikola Nikolić

Trajanje: 15 min.

Sinopsis: Hvatanje u koštac sa usamljenošću prouzrokovanom gubitkom, ali i kajanjem nastalim usled pritiska, te zadovoljnije potrebe za oslobađanjem, a ujedno namirivanjem sopstvene savesti.

 

Film: MIR

Režija: Gabriel Camaj

Trajanje: 8 min.

Sinopsis: Verovanje mladog sveštenika se dovodi u pitanje kada se u njegov život pojavi osoba iz prošlosti. Njen povratak donosi unutrašnju sveštenikovu borbu: da li da se prepusti emocijama ili da odustane od njih? Njegov unutrašnji mir više ne postoji.

 

Film: U KOLIKO KREĆEMO SJUTRA?

Režija: Matija Jovanović

Trajanje: 14 min.

Sinopsis: Jedan mladi par, u jednom malom monotonom gradu, nepromišljenim postupcima pokušava da osveži svoj, naizgled, monoton odnos, u toku šega im se na brutalan i otrežnjujući način razbijaju sve iluzije.

 

 

Hrvatska

 

Film: JESEN NAŠEG LJETA

Režija: Karlo Vorih

Trajanje: 28 min.

Sinopsis: Leto prolazi, Karlo se useljava kod svoje devoke, ali zaljubljenost brzo isparava. Bliži se jesen, zajednički život ponavlja se iz dana u dan – izgleda kao da se istinsko zadovoljstvo može pronaći jedino u prošlosti.

 

Film: SAMA

Režija: Borna Zidarić

Trajanje: 19 min.

Sinopsis: Kada joj neko provali u stan, studentica Lana moli oca da joj dođe u posetu. On to neprestano odgađa, a njeni strahovi polako postaju neizdrživi.

 

Film: TUĐA POSLA

Režija: Andrija Tomić

Trajanje: 12 min.

Sinopsis: Glomazni otpad sastoji se od predmeta ili stvari koje su, zbog dimenzija ili sastava, neprikladni za prikupljanje u sklopu mešanog komunalnog otpada. Ako je glomazni otpad neodgovorno odbačen u prirodu ili na divlju deponiju, troškove njegovog uklanjanja plaćamo svi.

 

 

Bosna i Hercegovina

 

Film: JUSTINE

Režija: Luka Vlaho

Trajanje: 34 min.

Sinopsis: Amela je tajnovita kleptomanka koja radi u call centru, čekajući rezultate za posao u policiji. Njena tajna postaje ugrožena nakon što počne izlaziti s kolegom s posla. Ali ubrzo Amela saznaje da nije jedina koja čuva tajne.

 

Film: RICHARD & LADY ANNE

Režija: Ilija Pujić

Trajanje: 9 min.

Sinopsis: U jeku rata, skrhana udovica palog junaka, Ana, prkosi krvoločnom Richardu koji je opustošio i okupirao njen tabor.

 

 

Severna Makedonija

 

Film: BESCENJE

Režija: Dejan Jovanov

Trajanje: 16 min.

Sinopsis: Priča o taksisti koji je proveo 5 god. u zatvoru, koji kupuje puževe i voli da ih jede kao delikates. Saznaje da mu je ćerka nestala već 2 dana i pokušava da je pronađe usled velikih problema na koje nailazi od strane organa vlasi. Shvata da mora brzo da reaguje jer bi ona mogla da bude povređena ili nešto još gore.

 

Film: OTUĐENOST

Režija: Aleksandar Nestorovski

Trajanje: 12 min.

Sinopsis: Kratki film o usamljenom paru. Devojka je zavisna od flertovanja na društvenim mrežama, momak živi u svom svetu, dok gleda pornografiju i oseća se usamljeno. Oboje znaju da ne rade ispravnu stvar i da ne funkcionišu kao par, ali nastavljaju to da rade jer se osećaju prijatno i plaše se promena.

 

Film: PROGESTEROR(n)

Režija: Tina Velichkovikj

Trajanje: 14 min.

Sinopsis: Nina je 25-godišnja devojka koja je upravo završila fakultet. Odrasla je u konzervativnoj porodici u kojoj se suočava sa stalnim pritiskom majke koja smatra da je vreme da se njena ćerka uda i zasnuje porodicu. Nina ima druge planove u životu, vezano za svoju karijeru i ne planira da se udaje ili da ima decu. Nina shvata da je njen stav o deci površan i to govori samo da bi svoju majku sklonila i olakšala pritisak koji joj ona stvara.

 

Film: ROĐENDAN

Režija: Roze Simonovska

Trajanje: 10 min.

Sinopsis: Nina (22), studentkinja FLU za rođendanski poklon svom dedi pravi portret sopstvenog detinjstva. Kasni na rođendanski ručak i biva iznenađena situacijom koju tamo zatiče.

 

 

Slovenija

 

Film: ONO ŠTO OSTAVIM, OSTAJE

Režija: Nika Otrin

Trajanje: 10 min.

Sinopsis: Potraga za hranom mladu skitnicu dovodi do opasnog psa. Ispostavilo se da je njoj okruženje u kojem se nalazi više strano nego opasnom psu, koji je jednako gladan i zalutao kao i ona.

 

Film: KOMŠIJE

Režija: Juš Hrastnik

Trajanje: 15 min.

Sinopsis: Mira i Andrej žive sami. Prilično su usamljeni i nemaju kontakt sa komšijama jer su u sukobu. Jednog dana Mira se razboli i Andrej shvata da bi mogao da ostane sam.

 

 

Srbija

 

Film: IZGUBLJENI DANI

Režija: Jovana Avramović

Trajanje: 22 min.

Sinopsis: Olja je mrzovoljna osamnaestogodišnjakinja koja živi u porodici punoj nerazumevanja. Kada im u posetu dođe devojka njenog brata, Olja se suočava sa gubitkom jedine osobe do koje joj je stalo. Besna na sve oko sebe, ostaje zarobljena na mestu odakle ne vidi izlaz.

 

Film: MALINA BLUZ

Režija: Srđan Marković

Trajanje: 32 min.

Sinopsis: Miki, najbolji klikeraš među malinarima kreće iz svog rodnog mesta put Beograda kako bi upisao fakultet, međutim upada u rokenrol mit o italijanci Arijadni i odlaže svoj put na kratko.

 

Film: ANIMUS

Režija: Milica Spasojević

Trajanje: 27 min.

Sinopsis: U jednoj noći dvadesetogodišnja Sofija stiče novog prijatelja Ka. Ka joj pomaže da sazri, preboli bivšeg dečka i sagleda stvaran svet oko sebe van svojih izmišljenih i domaštanih problema.